't Pallieterke  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

't Pallieterke is a satirical Flemish weekly. It is part of the Flemish movement and advocates Flemish independence. It is largely conservative in its editing, and although officially non-partisan, it is a close supporter of the far-right party Vlaams Belang.

The magazine was founded in 1945, by Bruno De Winter, an Antwerp journalist. In 1955 De Winter was succeeded by Jan Nuyts, whose tenure lasted till 2000. The current editor-in-chief is Leo Custers. Its cartoonists have included Jef Nys and Brasser. Other contributors are or were Gerolf Annemans, Paul Belien and Koenraad Elst.

Dutch lemma

't Pallieterke is een Belgische uitgeverij en satirisch weekblad van Vlaamsgezinde en rechts-conservatieve strekking. Het "weekblad voor mensen met een goed hart en een slecht karakter" noemt zich niet partijpolitiek gebonden, non-conformistisch en heeft als motto "Wat niet lachend gezegd kan worden is de waarheid niet". Binnenlandse politiek is de hoofdmoot, maar er zijn ook rubrieken over buitenland, economie, boeken, televisie, film, muziek, kunst, theater, sport en regelmatig geschiedkundige dossiers.

Geschiedenis

In 1945 werd het blad opgericht in Antwerpen door Bruno de Winter, Karel Polderman en Charles Van Gool. De Winter was journalist bij Het Handelsblad alwaar hij een populaire rubriek ondertekende als "'t Pallieterke". Dit was een verwijzing naar het vooroorlogse tijdschrift Pallieter van Filip De Pillecyn, dat op zijn beurt was afgeleid van de figuur Pallieter uit de gelijknamige roman van Felix Timmermans.

De Winter schrok er niet voor terug om allerhande politici in hun hemd te zetten en nam geen blad voor de mond om wantoestanden aan te klagen. Zo durfde hij het aan om in volle repressie het op te nemen voor de repressieslachtoffers. Hoewel De Winter zich helemaal niet met collaboratie had ingelaten - hij was eerder anglofiel - hekelde hij de onrechtvaardigheden van de naoorlogse repressie en epuratie, daarbij nam hij patriottisme en het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog stevig op de korrel. Ook politieke schijnheiligheid, franskiljons, demagogie en communisme vonden bij hem geen genade. Stilistisch kon men het krantje omschrijven als een mengeling van ironie, satire en ernst.

Het licht anarchistisch katholiek flamingantisme evolueerde naar een meer uitgesproken rechts Vlaams-nationalisme, zeker na De Winters vroegtijdige dood in 1955 met Jan Nuyts als hoofdredacteur. Midden jaren zestig was er een oplage van 48.000 exemplaren. Eind jaren zeventig haakten vele abonnees af toen men zich radicaal tegen het toenmalige Egmontpact uitsprak. Hoewel het blad geen officiële bindingen met politieke partijen of drukkingsgroepen heeft, leunt het toch sterk aan bij het Vlaams Belang in zijn opinies. Zo schreef Karel Dillen, oprichter van het Vlaams Blok, jarenlang mee (soms onder een schuilnaam) en zijn zoon Koen Dillen was de auteur van de berichten uit Frankrijk.

Karl Van Camp was hoofdredacteur sinds 2010 en sindsdien kent het blad een oplage van 20.000 exemplaren. Eind 2016 kreeg 't Pallieterke er met SCEPTR een digitaal broertje bij dat zich op een jonger publiek richt. Op 10 februari 2021 ging SCEPTR op in weekblad 't Pallieterke in de vorm van PALNWS. Het hoopt daarmee een "volwaardig alternatief te kunnen bieden voor de grote mediagroepen, die zich vrijwel exclusief richten op de politiek-correcte thema’s". Voormalig Het Laatste Nieuws redacteur Wim De Smet is de nieuwe hoofdredacteur.

Redactie

In het begin was 't Pallieterke voornamelijk een eenmansinitiatief, later had het blad een uitgebreide schare van medewerkers.

Periode Hoofdredacteur
1945-1955 Bruno de Winter
1955-2000 Jan Nuyts
2000-2010 Leo Custers
2010-2021 Karl Van Camp
2021-? Wim De Smet

Enkele bekende namen die hun medewerking verleenden:

}}

Voor de cartoons en karikaturen zorgden onder andere de tekenaars:






Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "'t Pallieterke" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools