Dirk van Bastelaere  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Revision as of 19:51, 23 December 2021; view current revision
←Older revision | Newer revision→
Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Bernard Dewulf (Brussel, 30 januari 1960) is een Vlaams dichter, columnist, journalist en kunstkenner.

Biografie

Bernard Dewulf volgde een studie Germaanse filologie. Reeds voor het verschijnen van Waar de egel gaat waren er gedichten van Dewulf gepubliceerd, onder meer in verschillende literaire tijdschriften. Publieke bekendheid verwierf hij voor het eerst in 1987, toen de collectieve dichtbundel Twist met ons verscheen, met daarin gedichten van Dewulf zelf, Dirk van Batselaere, Charles Ducal en Erik Spinoy. In 2006 werd de dichtbundel Blauwziek gepubliceerd en de notitiesbundel Loerhoek. Hij vertaalde voor theater Alcestis in de versie van Ted Hughes.

In 2001 verscheen de essaybundel Bijlichtingen: kijken naar schilders. Later volgde een tweede kunstbundel, met de titel Naderingen. Kijken en zoeken naar schilders (2007) met teksten over plastische kunst.

Dewulf werkte als redacteur bij het Nieuw Wereldtijdschrift en later als columnist voor De Morgen. Samen met Hugo Camps (en dus om de dag) verzorgde hij de columns op de voorpagina van deze krant. In 2006 werd onder de titel Loerhoek een selectie van de columns van Dewulf gepubliceerd. In 2009 werd Dewulf samen met 12 andere medewerkers van De Morgen ontslagen in het kader van bezuinigingsmaatregelen. Dit collectieve ontslag leidde tot veel protesten van lezers en een staking onder het personeel, waardoor de krant op 19 mei 2009 een dag niet verscheen.

Onderscheidingen

  • In 1996 werd zijn dichtbundel Waar de egel gaat bekroond met de Vlaamse Debuutprijs.
  • In 2008 ontving hij van de stad Aalst, de Dirk Martens Literatuurprijs voor essay
  • In 2009 verscheen Kleine dagen waarvoor hij in 2010 de Libris Literatuurprijs ontving. In dit werk beschrijft Dewulf in een reeks columnachtige stukken zijn eigen dagelijkse omgeving met opgroeiende kinderen als kleine wezens die ontluiken uit kinderlichamen. Volgens de jury zijn de teksten niet zomaar ontroerend en herkenbaar, de meerwaarde ervan ligt in de precisie en elegantie van de verwoording. Daarbij is de auteur erg betrokken maar neemt afstand om zijn verwondering voelbaar te maken voor anderen.




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Dirk van Bastelaere" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools