Ary Delen  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Kevin Absillis ontdekte in het vreemdelingendossier van de familie Van Ostaijen ook dat zoon Paul verdacht werd van verklikking aan de Duitse bezetter, meer bepaald van een herbergier die koper verborgen zou hebben gehouden voor de Duitsers. Eerder was al bekend geraakt dat de schrijver betrokken was bij de verklikking van collega-auteur Ary Delen, die enkele maanden de gevangenis in vloog."[1]

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Ary Delen (1883- 1960) was een Vlaamse schrijver en kunsthistoricus die in 1915 assistent en in 1919 adjunct-conservator werd van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij werkte destijds direct onder Maurits Sabbe, die conservator was. Van 1936 tot 1944 was Delen conservator van het Stedelijk Prentenkabinet te Antwerpen en nadien weer hoofdconservator van het Museum voor Schone Kunsten.

Ary Delen zat met Willem Elsschot in de laagste klas van het Atheneum en bleef daarna heel zijn leven met hem bevriend. Hij bracht Elsschot in contact met andere schrijvers, onder wie Lode Baekelmans, Karel van den Oever en Victor de Meyere. In het tijdschrift Alvoorder, dat op initiatief van Baekelmans verscheen, publiceerden Elsschot en Van den Oever hun eerste gedichten.

Delen schreef onder andere een aantal laat-naturalistische romans waarvan de stijl en thema's sterk doen denken aan het werk van Willem Elsschot: Prinskensdag (1910), Het donkere huis (1952) en Niemand ontsnapt aan zijn noodlot (1953).




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Ary Delen" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools