Big Fish Eat Little Fish  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search
Big Fish Eat Little Fish, a drawing by Pieter Bruegel the Elder
Enlarge
Big Fish Eat Little Fish, a drawing by Pieter Bruegel the Elder

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel

Big Fish Eat Little Fish [1] is a drawing by Pieter Bruegel the Elder, currenlty in the Albertina collection, Vienna.

Voorstelling

Het stelt een oude man voor die een klein jongetje wijst op een enorme vis met in zijn bek en in zijn maag een grote hoeveelheid kleinere vissen, die op hun beurt weer nog kleinere vissen in hun bek hebben. De tekening diende als model voor een gravure van Pieter van der Heyden. Deze gravure is getiteld de Verdruckinghe der armen met als ondertitel De rijcke lieden verdrucken u door gewelt. Deze titel is ontleend aan het evangelie naar Jacobus en vermaant de rijken de armen niet uit te buiten.

Toeschrijving

De tekening is rechtsonder gesigneerd ‘1556 // breughel’. Op de gravure naar deze tekening staat echter dat Jheronimus Bosch de ontwerper was. Dit heeft waarschijnlijk de uitgever van de prent laten doen, omdat Bosch destijds veel bekender was dan Bruegel en hij de gravure zo dus beter kon verkopen. Dat de tekening teruggaat op een verloren gegaan werk van Bosch wordt echter niet uitgesloten. De uitvergrote voorwerpen, zoals het mes waar de vis mee opengesneden wordt en de vervreemdende elementen, zoals de vliegende vis zijn direct aan Bosch ontleend.

See also
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Big Fish Eat Little Fish" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools