Frans Rijckhals  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search
Beached Fish (1643), a painting by Frans Rijckhals
Enlarge
Beached Fish (1643), a painting by Frans Rijckhals

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel

François Ryckhals (Middelburg, 3 May 1609 (baptized) – Middelburg, 29 July 1647 (buried)) was a Dutch painter of the Golden Age.

Contents

Biografie

Hij was waarschijnlijk een leerling bij Pieter de Bloot, en werkte aanvankelijk in Middelburg, daarna in Dordrecht vanaf 1633-1634 en uiteindelijk weer in Middelburg vanaf 1638. In 1640 werkte hij aan een schilderij van David Teniers de jongere uit Antwerpen. In 1642 trouwde hij met de burgemeestersdochter van Middelburg en ging in zijn ouderlijk huis wonen.

Werk

Hij maakte verscheidene soorten schilderijen, waaronder landschappen, vooral Italiaanse, Bijbelse figuren, stillevens met bloemen, fruit, vis en het mariene milieu in de achtergrond en jachtscènes. Maar hij werd vooral bekend voor kleine genretaferelen van het boerenmilieu, stilleven van groenten en fruit en schepen van goud en zilver. Een deel van zijn stillevens werden toegeschreven aan Frans Hals II, als gevolg van de onjuiste interpretatie van zijn gecompliceerde monogram.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden sommige werken van deze schilder die bewaard werden in Berlijn, Sint Petersburg en Boedapest vernietigd.

Zijn leerlingen waren Laurens Bernards en mogelijk Willem Kalf.

Literatuur

  • Johannes Herman Buma: François Rijckhals, 'rijck in als'. Uitg. De Koperen Tuin

Opere
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Frans Rijckhals" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools