Houtekiet  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Voor de uitgeverij, zie Houtekiet (uitgeverij)

Houtekiet is een roman van Gerard Walschap uit 1939.

Walschap zegt over zijn hoofdpersonage: Houtekiet is de nieuwe mens, de man die verstandig en bekwaam leeft, seksueel en creatief, rechtvaardig en volkomen los van zijn voormalig geloof, ethisch en sociaal geëngageerd. Houtekiet, dat ben ik zelf (..).

Jan Houtekiet is een zwerver die op de heide leeft. Hij bouwt er een huisje voor de boerendochter Lien, die hij zwanger gemaakt heeft. Als ook anderen zich daar vestigen, groeit een nieuw dorp, Deps genaamd, dat de regels van de buitenwereld naast zich neerlegt. De meeste vrouwen van het dorp hebben wel een kind van de vitale Houtekiet. Eén van hen, Iphigénie, overhaalt hem een kerk te bouwen. Houtekiet gaat weer zwerven en als hij een paar jaar later terugkeert, is Deps een 'gewoon' dorp geworden.
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Houtekiet" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools