Kamiel Vanhole  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Kamiel Vanhole (Etterbeek, 24 mei 1954 - 12 juni 2008) was een Vlaamse schrijver.

Alhoewel geboren in een Brusselse deelgemeente bracht hij zijn jeugd door in de Vlaams-Brabantse gemeente Sterrebeek. Hij studeerde Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij woonde in Kessel-Lo bij Leuven. Na zijn burgerdienst ging hij als scenarist bij de Brusselse tekenfilmstudio Graphoui werken.

Vanhole debuteerde in 1990 met de reisverhalen "Een demon in Brussel". Hij schreef verscheidene romans en toneelstukken, en vertaalde verhalen en essays van onder andere Vladimir Nabokov, John Berger, Marguerite Duras, John Updike en Charles Simic.

Vanhole heeft veel gereisd. Hij was politiek geëngageerd. Zo was hij een van de initiatiefnemers van het "Bomspotting"-project, dat België kernwapenvrij wilde maken. Samen met Charles Ducal schreef hij in 1993 Over de voorrang van rechts, waarin hij de opkomst van het uiterst rechtse Vlaams Blok (het huidige Vlaams Belang) hekelde. Hij zag er een ernstige bedreiging voor de Vlaamse samenleving in.

Kamiel Vanhole overleed op 54-jarige leeftijd.

Bibliografie

  • 1983 - L'ascension pneumatique de Michel Goffinard, stripverhaal, Casterman
  • 1990 - Een demon in Brussel, reisverhalen, Meulenhoff
  • 1992 - Landschap van Laura, toneelstuk voor kinderen
  • 1993 - De beet van de schildpad, roman
  • 1993 - Over de voorrang van rechts, briefwisseling met Charles Ducal
  • 1995 - Overstekend wild, roman bekroond met de Prijs van de Provincie Vlaams-Brabant
  • 1997 - De hartstreek, theatermonoloog, geselecteerd voor het Theaterfestival in Antwerpen en Amsterdam
  • 1997 - Bellevue/Schoonzicht, novelle, samen met Koen Peeters
  • 2000 - Reeuw, toneelstuk
  • 2000 - De nacht van Margaretha, toneelstuk
  • 2001 - Nageslacht, toneelstuk voor Zuidelijk Toneel Hollandia, samen met Josse De Pauw
  • 2002 - O Heer, waar zijn uw zijstraten?, roman
  • 2002 - Barbaroi, een uit drie delen bestaande theatermarathon
  • 2003 - Met de kroontjespen, verzamelbundel van elf Belgische auteurs
  • 2006 - De sjeik is rijk, gaat in première (theaterstuk voor kinderen)
  • 2006 - Bea, roman, Atlas
  • 2008 - De spoorzoeker, Reizen door het literaire verleden van Europa, reisverhalen, uitgeverij Atlas





Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Kamiel Vanhole" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools