Kleine handleiding voor het aanbrengen van vernis op onbestaande schilderijen  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

"Kleine handleiding voor het aanbrengen van vernis op onbestaande schilderijen" (2020) is a text by J.-W. Geerinck.

Full text

‘Dames en heren.’

‘Kwaak.’

‘Zwijg.’

Thuis heb ik een ingebeelde tuin met échte padden d’rin. Het gebeurt dat die padden ontsnappen en soms raken ze binnen. Als ik dan ’s avonds aan het schrijven ben, dan hoor ik ‘kwaak’ en dan weet ik hoe laat het is.

‘Kwaak,’ herhaal ik dan, ‘er is weer een pad uit mijn ingebeelde tuin ontsnapt.’

Ik ga dan op het geluid af en kijk. Vaak zitten ze onder mijn zetel. Gelukkig zijn padden niet zo beweeglijk en kan ik ze vrij snel vangen. Ik pak ze voorzichtig op en zet ze dan zachtjes weer buiten, in mijn ingebeelde tuin.

Deze middag was het weer zover. De pad in kwestie had zich achter mijn boekenkast verscholen. Ik moest de helft van mijn boeken uit mijn boekenkast halen eer ik ze kon verschuiven om de pad te pakken. Deze keer had ik dubbel pech want mijn vrouw had de sleutel van de keukendeur die op de ingebeelde tuin uitgeeft mee naar haar werk genomen en ik stond daar met die pad in mijn hand. Hem binnen laten was geen optie, sommige ingebeelde padden zijn namelijk bibliofaag en slagen erin échte boeken op te vreten.

Dus ik zat vast aan die pad.

Daarom, als ik hier sta en u hoort ‘kwaak’, dan is dat die pad uit mijn ingebeelde tuin die ik in mijn vestzak stak.

Zo zie je maar, het is niet omdat de dingen niet bestaan dat ze u geen plezier kunnen geven of ergernis kunnen verschaffen.

‘Kwaak.’

‘Zwijg!’

Als ik hier sta, zei ik, wat bedoel ik dan?

Waar is hier?

Waar sta ik?

Waar zijn wij?

Wij zijn in een galerij.

Wij zijn in een ingebeelde galerij met échte kunstwerken.

Toen ik aankwam riep David Suls naar zijn assistente:

‘Is de vernis al droog? … staat er al volk voor de deur?’

Davids assistente antwoordde lenig: ‘Een criticus.’

‘Een echte of een ingebeelde?’

‘Een echte.’

‘Zijt ge zeker?’

‘Ik denk het.’

Want ge kunt daar niet altijd zeker van zijn hé, beste mensen.

Men vraagt mij wel eens, als criticus, kunt ge échte en ingebeelde werken aan de hand van dezelfde criteria beoordelen.

Dat is een eenvoudige vraag maar daar is geen eenvoudig antwoord op. Soms kan dat.

Maar soms hebt ge voor echte kunstwerken ingebeelde criteria nodig.

En het omgekeerde kan ook het geval zijn. Dan vereisen ingebeelde werken echte criteria.

Als het louter om een beschrijving gaat, volstaan echte woorden meestal wel. Die corresponderen sowieso amper met de werkelijkheid, dus veel fouten kan je daar niet mee maken.

Het blijft nog altijd het meest aangewezen, om elk geval apart te nemen. En ik heb ooit een hele beoordeling van allemaal ingebeelde werken aan de hand van ingebeelde criteria gedaan. Toen die collectie geveild werd, bracht dat een negatieve som op, dat was wel toepasselijk.

De bond der critici verweet mij toen dat ik categoriefouten gemaakt had.

Ik heb dat toen virtueel weggewuifd. Mét concrete resultaten. Iedereen content.

Even praktisch nu.

Zonder overdrijven denk ik dat de galerij waar u vandaag de exclusieve genodigde bent, in een verre toekomst waar het echte niet meer van het ingebeelde zal onderscheiden kunnen worden, zonder meer tot de grootste ruïnes van hun tijd zullen gerekend worden.

Kijk dadelijk zelf.

Vergewis u.

Zaal nasaal.

Excuseer.

Zaal na zaal.

Het ene topwerk na het andere.

Ik sluit af met twee dienstmededelingen.

Ten eerste.

Als u zo dadelijk gaat rondlopen in deze ingebeelde galerij met echte kunstwerken, pas dan op, want ingebeeld vernis kan ook aan uw vingers blijven plakken, of uw vingers nu ingebeeld zijn of niet. Trouwens, bij sommige werken, werd alleen het cachet gevernist en … oh vergiffenis … is het werk zélf, vrij van vernis gebleven.

Ten tweede.

In zaal 11 lijkt het alsof er een zwarte monochrome Malevich op de grond is geschilderd. U vergist zich. Dat is eigenlijk een zwart gat. Stap daar vooral niet in. Als u denkt dat u aan de andere kant in zaal 12 terechtkomt, dan heeft u het mis. Er is geen zaal 12, het gaat direct naar 13. Kom achteraf niet klagen. Ik zou trouwens niet weten waar.

U bent verwittigd.

‘Kwaak.’

‘Zwijg.’

J.-W. Geerinck

Antwerpen, april 7, 2020

See also




Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Kleine handleiding voor het aanbrengen van vernis op onbestaande schilderijen" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.





Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Kleine handleiding voor het aanbrengen van vernis op onbestaande schilderijen" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools