Lieven De Cauter  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Lieven De Cauter (Koolskamp, 1959) is een Belgisch cultuurfilosoof, activist en dichter. Hij is gevestigd in Brussel.

Biografie

Lieven De Cauter studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was assistent van 1987 tot 1994 en promoveerde in 1996 rond Walter Benjamin. Sinds 1997 is hij deeltijds werkzaam aan het Leuvense departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening. Hij doceert in Rotterdam aan de Willem de Kooning Academie en het Berlage Institute, een postacademische onderzoeksinstelling voor architectuur. In Brussel doceert hij aan de dansschool P.A.R.T.S en de filmschool Rits.

De Cauter is maatschappijkritisch en mengt hij zich in de publieke meningsvorming. Zo werkte hij in 1989 mee aan het controversiële praatprogramma Container (BRT). Hij was initiatiefnemer van De Verontruste Juristen die begin jaren negentig aan de basis lagen van het eerste proces tegen het Vlaams Blok.Template:Bron? Hij concipieerde projecten voor het cultureel themajaar 'Keizer Karel 2000' en ook voor 'Brussel 2000'.Template:Bron? In 2003 protesteerde hij tegen de militaire interventie van de Verenigde Staten in Irak met de oprichting van het Brussels Tribunal - People vs. Total War Incorporated, een burgerinitiatief naar analogie met het Russell-Tribunaal dat het Amerikaanse ingrijpen in Vietnam kritisch tegen het licht hield. In 2008 was De Cauter stichtend lid van het Platform voor Vrije Meningsuiting dat ageert tegen de uitwassen van de antiterrorisme-wetgeving in België. Sinds 2010 ondersteunt De Cauter de Vooruitgroep en schaarde zich in 2011 achter het Actiecomité Barabara van Dijck. Hij is corresponderend lid van de Slow Science Academy (in oprichting).Template:Bron?

Publicaties

  • Het Hiernamaals van de Kunst (essays). 1991/1993.
  • Archeologie van de Kick. Verhalen over Moderniteit en Ervaring (essays) 1995.
  • De Dwerg in de Schaakautomaat - Benjamin's verborgen leer (proefschrift over Walter Benjamin). Nijmegen, SUN, 1999
  • De Dageraadsmens (poëzie). Leuven, Uitgeverij P., 2000.
  • De Capsulaire Beschaving - Over de Stad in het Tijdperk van de Angst (essays). Rotterdam, NAi-publishers, 2004.
  • The Capsular Civilization - On the City in the Age of Fear (Reflect #03) (idem) Rotterdam, NAi-publishers, 2004.
  • Archeologie van de kick. Over moderne ervaringshonger. Nijmegen, Vantilt, 2009.
  • De Oorsprongen of het Boek der Verbazing (essays). Leuven, LannooCampus, 2011.
  • De Alledaagse Apocalyps: van Nine-Eleven tot de Arabische lente (2001-2011) (opiniestukken, polemieken, pamfletten, petities, interviews en politieke essays). Brussels, Oxumoron Books, 2011.

Bijdragen van zijn hand zijn opgenomen in De beschikbare ruimte. Reflecties over bouwen (1990), Vertoog en Literatuur (Cahiers 1 en 6) (1993), New Commitment: in Architecture, Art and Design (Reflect #01) (2004), in de monografie / tentoonstellingscatalogus Irrespektiv van Kendell Geers (2007) en de publicatie Visionary Power. Producing the Contemporary City (2007), die verscheen ter gelegenheid van de derde Architectuur Biënnale Rotterdam. Zijn werk is ook opgenomen in een aantal internationale anthologieën en catalogi, zoals Hieroglyphs of Space (Routledge 2002), Cybercities (Routledge, 2004) en Airs de Paris (Centre Pompidou, 2007). Tevens heeft hij een inleidende tekst geschreven op een van de tableaux van het drieluik dat de Gentse Magnum-fotograaf Carl De Keyzer in Trinity (2008) heeft gefotografeerd.

Als redacteur heeft hij meegewerkt aan de totstandkoming van de bundels met verzamelde opstellen Dat is Architectuur! Sleutelteksten uit de twintigste eeuw (samen met Hilde Heynen, André Loeckx en Karina van Herck, 2001), Het kleine Lexicon van het Vlaams (Architectuur-) Landschap (2003), Heterotopia and the City. Public Space in a Postcivil Society (samen met Michiel Dehaene, 2008) en Art and Activism in the Age of Globalization (Reflect #08) (samen met Ruben De Roo en Karel Vanhaesebrouck, 2010). Daarnaast draagt hij regelmatig bij aan de NAi uitgaven Open, HUNCH alsmede DeWereldMorgen.be (alwaar een digitale versie van De Alledaagse Apocalyps te bekomen is) en van tijd tot tijd aan De Standaard, De Witte Raaf, Archis en Filosofie Magazine.Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Lieven De Cauter" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools