Rubenshuis  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

The Rubenshuis ("Rubens House") is the former home and studio of Peter Paul Rubens (1577-1640) in Antwerp. It is now a museum.

Rubens's house during his lifetime

A year after marrying Isabella Brant in 1609, Rubens began construction on an Italian-style villa on the then-Vaartstraat (now the Wapper, 9-11). He designed the building himself, based on studies of Italian Renaissance palace architecture that also formed the basis of his Palazzi di Genoa. The layout included his home, studio, a monumental portico and an interior courtyard. The courtyard opens into a Baroque garden that he also planned.

In the adjacent studio he and his students executed many of the works for which Rubens is famous. He had established a well-organised workshop that met the demands of his active studio, including large commissions from England, France, Spain and Bavaria and other locations. He relied on students and collaborators for much of the actual work. Rubens himself, however, guaranteed the quality and often finished paintings with in his own hand. In a separate private studio he made drawings, portraits and small paintings without the assistance of his students and collaborators.

Rubens's house after his lifetime

Rubens spent most of his lifetime in this palace, and it was only sold after his death. The city bought it in 1937, and after an extensive restoration the Rubenshuis was opened to the public in 1946. Dozens of paintings and artworks by Rubens and his contemporaries were installed in the rooms, as well as period furniture. Paintings include his early Adam and Eve (c. 1600) and a self portrait made when he was about fifty.

The Rubenianum, a centre dedicated to the study of Rubens, is in a building at the rear of the garden.



Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Rubenshuis" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools