Scrabble  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel

Scrabble is a word game in which two to four players score points by placing tiles bearing a single letter onto a board divided into a 15×15 grid of squares. The tiles must form words which, in crossword fashion, read left to right in rows or downwards in columns, and be defined in a standard dictionary or lexicon.

Contents

See also

Wordfeud

Wordfeud is een online variant van het welbekende bordspel Scrabble. Het spel is gratis als app te downloaden voor Windows Phone, iOS- en Android-toestellen. In de gratis versie wordt het spel onderbroken door korte reclame-momenten. Tegen betaling is een reclamevrije versie verkrijgbaar.

Wordfeud werd ontwikkeld door de Noorse ontwikkelaar Haakon Bertheussen. Het spel verscheen in 2010 voor het Android-platform en een iOS-versie volgde in april 2011.

De regels van Wordfeud komen grotendeels overeen met die van het bordspel. Anders zijn de vele vakken met dubbele en driedubbele woordwaarde en dubbele en driedubbele letterwaarde. Dit zijn er meer dan bij het bordspel. Tevens is het mogelijk om een spel te starten met een willekeurig ingedeeld bord. De startpositie (ster) is altijd in het midden, maar de (drie-)dubbele waarde-vakken liggen dan willekeurig verspreid over het veld.

De lijst van woorden die gemaakt kunnen worden was aanvankelijk gebaseerd op de woordenlijst van OpenTaal. De woorden zijn daarbij zo veel mogelijk gefilterd op de regels van het originele spel Scrabble. Indien een woord bijvoorbeeld een diakritisch teken bevat, vervalt het diakritisch teken. "Geëerd" wordt dan "geeerd" in het spel. Sindsdien is de woordenlijst aanzienlijk uitgebreid door TaalTik. De Nederlandse letter ij moet worden geïnterpreteerd als i + j, dus niet als y. Het woord IJSVRIJ heeft dus in het Nederlandse Wordfeud zeven letters, waarvan tweemaal de i en tweemaal de j.

Bij afkortingen wordt er gekeken naar de uitspraak en punten die in het woord voorkomen.

  • Ca. uitgesproken als sirkaa heeft een punt en is niet toegestaan.
  • Tv uitgesproken als tee vee zonder punt is niet toegestaan.
  • Havo uitgesproken als havo is wel toegestaan.

Het is mogelijk tot maximaal 30 spellen tegelijkertijd te spelen met zowel bekenden als willekeurige tegenstanders. Deze willekeurige tegenstanders worden door het spel bij elkaar gebracht. Naast de mogelijkheid het spel te spelen is Wordfeud voorzien van een chatfunctie, die het spel de originele sociale component meegeeft. Anno 2016 is het mogelijk te spelen in het Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Nederlands, Noors, Spaans, Portugees en Zweeds.

Punten kunnen verhoogd worden door woorden meer waarden te geven. Deze speciale vakjes hebben de volgende betekenis:

  • DW: 2x de woordwaarde
  • TW: 3x de woordwaarde
  • DL: 2x de letterwaarde
  • TL: 3x de letterwaarde

Als een speler alle zeven letters in één keer gebruikt wordt hij beloond met 40 punten extra.

Opmerkelijk

Het spel vergt soms zo veel aandacht dat gesprekken afgekapt en onderbroken worden wanneer de speler aan zet komt. Een café in Zwolle zocht in september 2011 de publiciteit met het verbod op het spel in het café.

In het Nederlands is er een wildgroei aan manieren om de naam van het spel uit te spreken. Echter de term Wordfeud komt uit het Engels en betekent woordvete. Feud wordt uitgesproken als "fjoed" met een lange oe en een stemhebbende d.

Zie ook
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Scrabble" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools