Tom Naegels  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel

Tom Naegels (Antwerp, October 14 1975) is a Belgian author and journalist.

Naegels' first significant publication was a collection of short stories titled Into the Universe. His book Los (Loose) was published in 2005 and won the Gerard Walshap prize, and is being adapted for a film (to premiere in September 2008). Naegels' most recent book is Arusha.

Naegels' is also a columnist for the Belgian newspaper De Standaard

Tom Naegels (Antwerpen, 14 oktober 1975) is een Vlaams schrijver en theatermaker.

Naegels voltooide zijn middelbare studies in het Koninklijk Atheneum 2 in Antwerpen en studeerde later Germaanse Talen aan de universiteit van Antwerpen (de toenmalige UFSIA en UIA). Vandaag woont hij in het Antwerpse district Berchem.

Als kind ondernam hij zijn eerste pogingen tot literatuur, maar het duurde tot 1993 voor een van zijn creaties in druk verscheen. Het ging om een genummerde oplage van een poëziebundel, Feest bij de Kleine Godin. In 1995 werd het verhaal Elise! opgemerkt en twee jaar later geeft uitgeverij Manteau de verhalenbundel Het heelal in! Vijf stukjes van de kosmos uit. De bundel en de jonge auteur krijgen veel aandacht van de pers. Een tweede roman, Meester Kader (1999), volgt. Naegels begint te werken als journalist, columnist en ghostwriter, maar dat vermindert zijn literaire productie niet. In 2001 verschijnt het kinderverhaal Hoe ik vergeten raakte, en in 2002 de roman Walvis.

In 2005 werd Los gepubliceerd. De roman was tegelijkertijd een liefdesverhaal, portret van Antwerpen als een document over de samenlevingsproblemen. Naegels werd dan ook geregeld een journalistiek schrijver genoemd. De roman werd bekroond met de Seghers Literatuurprijs. De roman stond ook op longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2006. Los werd in 2008 verfilmd door Jan Verheyen.

Deze roman Los was ook de aanleiding voor theater ’t Arsenaal om Naegels te vragen een toneelstuk te schrijven voor hen, dat in 2009 verscheen in boekvorm en net als het theaterstuk Beleg heet.

Tom Naegels schrijft columns voor de krant De Standaard en begon zijn journalistieke carrière bij de Antwerpse stadskrant De Nieuwe Gazet. Voor die laatste schreef hij onder andere een wekelijkse pagina over de ZOO Antwerpen. Voor De Standaard was hij van 2011 tot en met 2016 ombudsman.Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Tom Naegels" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools