Zwarte Beertjes  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search
Collection of 21 Dutch translations of 'romans durs' by Georges Simenon, in the Zwarte Beertjes collection, cover designs by Dick Bruna. Photo © JWG
Enlarge
Collection of 21 Dutch translations of 'romans durs' by Georges Simenon, in the Zwarte Beertjes collection, cover designs by Dick Bruna.
Photo © JWG

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Enlarge
Kunstformen der Natur (1904) by Ernst Haeckel
Dutch graphic design

Zwarte Beertjes is een reeks pocketboeken, die in 1955 opgestart werd door de uitgeverij A.W. Bruna & Zoon in Utrecht. Hiermee ging de uitgeverij mee in de trend van populaire pocket-reeksen, m.n. de Prisma-pockets van uitgeverij Het Spectrum en de Salamander-pockets van uitgeverij Querido. Het "zwarte beertje" dat tot vandaag het zeer herkenbare logo van de reeks is, was een ontwerp van Dick Bruna, die ook vele omslagontwerpen maakte voor de reeks en daarmee in grote mate bijdroeg aan het eigen karakter van de reeks.

Lanceerprijs van de Zwarte Beertjes was ƒ 1,50, iets meer dan de Prisma-pockets die toen ƒ 1,25 kostten. Zwarte Beertjes 1 was "De dood van apotheker Dekkinga" van Tjeerd Adema.

Zoals de concurrerende reeksen was de Zwarte Beertjes-reeks een heterogene mengeling van fictie- en non-fictie-boeken, hoewel de nadruk toch meer op het "spannende" boek lag, met als toppers (in aantallen titels) Georges Simenon (160 titels, waarvan de meerderheid Maigret-boeken), Leslie Charteris (De Saint), Jean Bruce (OSS 117), Peter Cheyney, Ed McBain, en Havank. Ook de tien boeken van het Zweedse schrijversduo Sjöwall & Wahlöö en de James Bond-boeken van Ian Fleming waren bestsellers in de reeks. Maar ook de "betere" literatuur kwam aan bod, met namen als Norman Mailer, Jean-Paul Sartre, Remco Campert, John Galsworthy (de Forsyte Sage) en de toneelspelen van William Shakespeare.

Een ander opmerkelijk Zwarte Beertje was nummer 1090 (Het rode boekje van Mao Tse-Toeng).

Ook comic strips zaten in het aanbod, met name Peanuts-boeken van Charles M. Schulz en meer recent de Garfield-strips van Jim Davis.

In de jaren 1970 werden een aantal "genres" in aparte pocketreeksen ondergebracht, in hetzelfde formaat als de Zwarte Beertjes: Bruna SF (sciencefiction), Bruna FeH (fantasy en horror), en Bruna Crime Classics (misdaadverhalen). Deze reeksen waren echter van een beperkte levensduur.

A.W. Bruna kwam in de jaren 1990 terecht in het PCM uitgeversconcern; de Zwarte Beertjes-reeks bleef echter bestaan en daarin kwamen nu ook boeken uit die werden aangeleverd door andere uitgeverijen van dit concern zoals Meulenhoff, Het Spectrum, Prometheus, De Boekerij of Unieboek. Naast bestseller-auteurs als Tom Clancy, Clive Cussler of John Grisham geeft de reeks momenteel ook veel ruimte voor populair romantisch werk (Catherine Cookson, Judith Krantz), fantasy (W.J. Maryson) en horror (R.L. Stine met de Fear Street-boeken voor een jeugdig publiek). Maar koploper qua aantal titels is momenteel zeker Gérard de Villiers, wiens SAS-reeks van avonturenromans in aantal de boeken van Georges Simenon benadert en wellicht zal overtreffen.

In het seizoen 2004/2005 vierde de reeks zijn vijftigste verjaardag; dit werd begeleid door een aantal speciale acties, onder meer luxe-uitgaven van een aantal klassieke Zwarte Beertjes als "Gouden Beertjes".
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Zwarte Beertjes" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools