Scheldekaaien  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

(Redirected from Antwerp quays)
Jump to: navigation, search
This page Scheldekaaien is part of the Belgium series  Photo: Antwerp quays in the South of Antwerp, at the former Zuidersluis
Enlarge
This page Scheldekaaien is part of the Belgium series
Photo: Antwerp quays in the South of Antwerp, at the former Zuidersluis

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

The old Belgian bluestone quays bordering the Scheldt for a distance of 3.5 kilometers.

In 2009, Antwerp's Scheldekaaien faced the challenge of higher levees. Project Kaailand was its first public awareness campaign.

From south to north they comprise the Ledeganckkaai, De Gerlachekaai, Cockerillkaai, Sint-Michielskaai, Plantinkaai, Ernest Van Dijckkaai, Jordaenskaai, Orteliuskaai, Van Meterenkaai, Tavernierkaai, and the Rijnkaai.

Dutch text

Den Blauwe Steen is een term die in het Antwerpse gebruikt wordt voor de kaaimuur aan de rechterscheldeoever. Deze kaaimuur werd aangelegd met een blauwe steen tijdens de rechttrekking van de Schelde tussen 1880 en 1885. Ze loopt van Het Eilandje, ten noorden van het stadscentrum, tot Petroleum-Zuid, dat ten zuiden van Antwerpen is gelegen.

Waterkering

Bij springtij en bij stormvloed gebeurt het regelmatig dat het Scheldewater over de Blauwe Steen vloeit. Op dat moment wordt de waterkeringsmuur die langs de Schelde loopt door middel van verschuifbare deuren gesloten.

Om rekening te houden met de stijging van het waterniveau, bestaan er plannen om tussen 2009 en 2011 de Scheldekaaien opnieuw aan te leggen en te verhogen en om de waterkeringsmuur af te breken.

See also

quay, Zuidersluis, Kaailand, Port of Antwerp
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Scheldekaaien" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools