Freddy De Schutter  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Revision as of 07:14, 17 June 2024
Jahsonic (Talk | contribs)

← Previous diff
Current revision
Jahsonic (Talk | contribs)

Line 11: Line 11:
De Schutter was werkzaam als literair criticus en was tevens leraar aan het [[Onze-Lieve-Vrouwecollege (Antwerpen)|Onze-Lieve-Vrouwecollege]] in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]]. Hij schreef in [[1992]] het eerste deel van ''[[Het verhaal van de Nederlandstalige literatuur]]'' op een literaire interpretatieve manier en werd hiervoor afgekraakt door de academische wereld wegens zogenaamd 'belabberd wetenschappelijk gehalte'. Hij zette desondanks door om deel 2 en 3 af te werken. De Schutter was werkzaam als literair criticus en was tevens leraar aan het [[Onze-Lieve-Vrouwecollege (Antwerpen)|Onze-Lieve-Vrouwecollege]] in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]]. Hij schreef in [[1992]] het eerste deel van ''[[Het verhaal van de Nederlandstalige literatuur]]'' op een literaire interpretatieve manier en werd hiervoor afgekraakt door de academische wereld wegens zogenaamd 'belabberd wetenschappelijk gehalte'. Hij zette desondanks door om deel 2 en 3 af te werken.
-Daarvóór schreef hij ook al op vernieuwende wijze een handboek Nederlandse literatuur voor het middelbaar onderwijs ''Wild van de inkt''. Hij was redactielid van ''[[Rijmtijd]]'', het tijdschrift van de [[Guido Gezelle]]-kring. Hij was als los medewerker verbonden aan het Vlaams katholiek weekblad ''[[Tertio]]''.+Daarvóór schreef hij ook al op vernieuwende wijze een handboek Nederlandse literatuur voor het middelbaar onderwijs ''[[Wild van de inkt]]''. Hij was redactielid van ''[[Rijmtijd]]'', het tijdschrift van de [[Guido Gezelle]]-kring. Hij was als los medewerker verbonden aan het Vlaams katholiek weekblad ''[[Tertio]]''.
Het personage 'Paul Garcin' uit [[Tom Barman]]s film ''[[Any Way the Wind Blows]]'' zou gebaseerd zijn op De Schutter. Het personage 'Paul Garcin' uit [[Tom Barman]]s film ''[[Any Way the Wind Blows]]'' zou gebaseerd zijn op De Schutter.

Current revision

"De Schutter, die zichzelf belachelijk maakte met zijn puur amateuristische aanpak van de Middeleeuwen in deel 1 van zijn Het verhaal van de Nederlandse literatuur (2000), slaagt er niet enkel in om in deel 2 de eerste moderne roman van de Lage Landen onbesproken te laten, in deel 3 vindt hij het nodeloos ook maar het geringste werk van Buysse te bespreken. Met zichtbaar genot plaatst hij Virginie Loveling boven Buysse als hij instemmend schrijft: "In 1896 kende de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal en Letterkunde haar prijzen toe; Virginie Loveling kreeg de bekroning voor haar roman Een dure eed. Buysse moest genoegen nemen met een vermelding omdat men hem volgens het verslag met ' zijne gulden pen' 'in den laster' ziet 'modderen'." (2000: III, 180-181)."--Lettrometrie (2013) by Jean-Pierre Van Rossem


"Als kampioen-roddelaar onder de would-be literaire geschiedschrijvers, kan Freddy de Schutter het niet nalaten erop te hameren dat Van Langendonck seksueel impotent was, net alsof dit iets met zijn poëzie te maken had (2000: 180-181)."--Lettrometrie (2013) by Jean-Pierre Van Rossem

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Freddy De Schutter (1948-2021) was a Flemish literary critic, author of Het verhaal van de Nederlandse literatuur (1992-2000).

Levensloop

De Schutter was werkzaam als literair criticus en was tevens leraar aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen. Hij schreef in 1992 het eerste deel van Het verhaal van de Nederlandstalige literatuur op een literaire interpretatieve manier en werd hiervoor afgekraakt door de academische wereld wegens zogenaamd 'belabberd wetenschappelijk gehalte'. Hij zette desondanks door om deel 2 en 3 af te werken.

Daarvóór schreef hij ook al op vernieuwende wijze een handboek Nederlandse literatuur voor het middelbaar onderwijs Wild van de inkt. Hij was redactielid van Rijmtijd, het tijdschrift van de Guido Gezelle-kring. Hij was als los medewerker verbonden aan het Vlaams katholiek weekblad Tertio.

Het personage 'Paul Garcin' uit Tom Barmans film Any Way the Wind Blows zou gebaseerd zijn op De Schutter.

Frank Hellemans wrote an obituary on Doorbraak.



Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Freddy De Schutter" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools