Jan Des Roches  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Jan Des Roches (Den Haag, gedoopt 1 maart 1740Brussel, 20 mei 1787) was een Nederlandse historicus en taalkundige. Hij heeft het grootste deel van zijn leven gewoond en gewerkt in de Oostenrijkse Nederlanden (België). Hij was een natuurlijk kind van Louiza Rotteveel, een dienstmeisje op de Spaanse ambassade. Over zijn vader Des Roches is niets bekend.

In 1757 vertrok hij als schoolmeester naar de Oostenrijkse Nederlanden. Hij schreef een vele malen herdrukte Nieuwe Nederduytsche Spraek-konst (1761) en stelde een eveneens bijzonder succesvol Nieuw Nederduytsch en Fransch Woordenboek/ Nouveau dictionnaire françois-flamand (1769) samen. In 1773 werd hij tot lid gemaakt van de Académie impériale et royale des sciences et belles-lettres de Bruxelles. In 1777 werd hij secretaris van de Commission royale des études, de commissie die belast was met de oprichting van de nieuwe koninklijke colleges die de plaats moesten innemen van de onderwijsinstellingen van de jezuïeten. Des Roches heeft een belangrijke rol gespeeld in de organisatie en de inspectie van het onderwijs. Lang na zijn dood speelde de door Des Roches voorgestane spelling nog de rol van twistappel in de zogenaamde Spellingoorlog (1839-1844).

Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Jan Des Roches" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools