User:Jahsonic/Ik sta liever op de barricaden dan in de file (Tomi Ungerer, zaterdag 17 mei 2014)
From The Art and Popular Culture Encyclopedia
Related e |
Featured: |
Ik sta liever op de barricaden dan in de file (Tomi Ungerer, zaterdag 17 mei 2014)
Het beste bleef bewaard tot het einde. Iedereen was zichtbaar ontroerd toen Tomi Ungerer (82) fier ging recht staan en het lied “Die Gedanken sind frei” aanhief, een Duitse klassieker ter verdediging van de vrijheid van gedachte. Een passende afsluiter voor een man wiens boeken gedurende het grootste deel van zijn leven door de Amerikaanse bibliotheken verboden werden, een man die zich blijvend inzet voor een betere wereld.
De locatie was Turnhout, het kunstencentrum van de montage- en gereedschapspecialist Würth van miljardair Reinhold Würth. Daar werd die zaterdag een tentoonstelling van werk van de Franse kunstenaar Tomi Ungerer geopend. De schrijver, kunstenaar en aforist, geboren in Straatsburg en sinds 1976 inwoner van Ierland, was er vergezeld van zijn dochter.
Meer dan 40,000 werken staan op zijn naam: tekeningen, objets trouvés, assemblages, collages, montages en olieverfdoeken. Bovendien schreef hij meer dan 140 boeken en heeft hij ondertussen ook zijn eigen museum in Straatsburg. Een paar honderd werken zijn in Turnhout tentoongesteld en je kan er ook in een mooie selectie van zijn literair oeuvre grasduinen.
Politieke satire, kinderboeken en rechttoe-rechtane sm-porno vormen het kloppend hart van Ungerers repertoire. Een vreemde clash van genres, dat is het minste wat je kan zeggen en de kinderboeken -- het grootste deel van zijn literaire productie -- zijn de vreemde eenden in een al eclectische bijt. De erotische collectie wordt dan ook van de rest van de tentoonstelling afgeschermd door een smalle passage.
Ungerer -- perfect drietalig Frans, Engels en Duits -- houdt tijdens zijn interview een vurig discours voor verdraagzaamheid en naastenliefde. Hij mag dan al 37 geweest zijn toen mei 68 uitbrak, hij is en blijft een kind van die generatie. Het is geen toeval dat anti-oorlogsposters zoals “Kiss for Peace” (zie boven), waarin een Vietnamese oorlogsgevangene door een Amerikaanse soldaat gedwongen wordt het achterste van het Vrijheidsstandbeeld te kussen, de muren sieren.
‘Ik sta liever op de barricaden dan in de file,’ grapt hij. Even later is hij tot tranen toe bewogen als hij het publiek oproept hun 'Samaritaanse' burgerplicht na te komen. ‘En nu ben ik serieus,’ raspt zijn gebroken stem maar een fractie van een seconde later is hij zijn stem terug meester en kraait hij vrolijk ‘Et rigolo!’
Die ambivalentie typeert hem.
De opkomst was bescheiden, een twintigtal fans zaten op de eerste rij: Fransen, Duitsers en Alsaciens die er meer dan een halve dag rijden hadden opzitten. Ungerer, wiens werk doet denken aan dat van Roland Topor, is volgens eigen zeggen nog maar enkele jaren echt tevreden is over zijn artistieke productie. Dat had volgens ons al vroeger gemogen.
Je kan de tentoonstelling nog gaan bekijken tot 21 december 2014. Er is dus geen haast bij. Het werk daarentegen, is behoorlijk urgent.
See also