Richard Minne  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

Related e

Google
Wikipedia
Wiktionary
Wiki Commons
Wikiquote
Wikisource
YouTube
Shop


Featured:
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.
Enlarge
Train wreck at Montparnasse (October 22, 1895) by Studio Lévy and Sons.

Richard Minne (Gent, 30 november 1891 - Sint-Martens-Latem, 1 juni 1965) was een Vlaams dichter en prozaschrijver.

Zijn kindertijd brengt hij door te Eeklo bij zijn grootouders, omdat zijn moeder een winkel hield en zijn vader handelsreiziger was. Als jongeling komt hij terug naar Gent en volgt aan het Koninklijk Atheneum de handelsafdeling en daarna aan de Universiteit enkele lessen kunstgeschiedenis. Hij sticht samen met Maurice Roelants het tijdschrift "'t Fonteintje" (1921-1924). Op 24 juni 1920 trouwt Minne met Julienne Rowland.

Hij was ongeveer een jaar ambtenaar bij het Ministerie van Justitie, maar moest wegens gezondheidsredenen zijn baan opgeven en vestigde zich achtereenvolgens te Bachte-Maria-Leerne als kleine boer en te Waarschoot, waar hij zeer ongelukkig was. Hij verhuist samen met zijn vrouw naar Sint-Martens-Latem, waar hij blijft tot zijn dood. Na zijn avontuur van boer in Waarschoot werd hij in 1930 journalist bij het dagblad "Vooruit" waarin hij onder meer de rubriek "In 20 lijnen" verzorgt. Hij behoort tot de redactie van Het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Hij ontving voor Wolfijzers en Schietgeweren in 1946 de Driejaarlijkse Staatsprijs voor het Nederlands Proza.

Minne droomde eigenlijk van een eigen literair blad dat de Boktand zou heten. Hij streed tegen alles wat de vrijheid beknotte, wat ongetwijfeld zijn antiklerikalisme verklaarde. Zijn huwelijk bleef kinderloos en misschien was dit de reden waarom hij dol was op kinderen en dieren.

Hij overlijdt te Latem waar hij ook begraven ligt.Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Richard Minne" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on original research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools