Watertaal  

From The Art and Popular Culture Encyclopedia

Jump to: navigation, search

"Vluchtelingen die Europa overspoelen, dijkbreuken en vloedgolven: artikelen over migranten lijken vaak over de Deltawerken te gaan. Maar langzamerhand neemt het bewustzijn toe dat ‘watertaal’ niet neutraal is. Wie vluchtelingen als een overstroming beschrijft, roept daarmee ook het frame van de strijd tegen het water op. De watermetafoor heeft in de vluchtelingendiscussie een lange geschiedenis, maar met de recente toename in aantallen vluchtelingen zie je deze metafoor steeds vaker. De tijd dat vluchtelingen binnen sijpelden of druppelden, ligt inmiddels ver achter ons. We worden overspoeld door vluchtelingen, schrijft de Metro: “Treinstation Boedapest overspoeld door vluchtelingen”. De stroom van vluchtelingen is in de laatste weken gegroeid tot een vloedgolf, aldus The Post Online: “Merkel & Hollande en de Vloedgolf van Vluchtelingen”. En de meest krachtige metafoor in dit rijtje is natuurlijk de tsunami van Geert Wilders, meester van de hyperbool. Zoetwatermatrozen Tot voor kort was watertaal en onschuldige hobby van zeilers en liefhebbers van de bruine vloot. Erik en Mirjam Smit schreven hierover het boek Watertaal."--LinkedIn

Related e

Wikipedia
Wiktionary
Shop


Featured:

Watertaal (Water language) is a Dutch concept of using water metaphors in news reporting to depict it as dangerous or threatening.

Example:

'De vluchtelingenstroom die als een tsunami ons land overstroomt zorgt ervoor we verzuipen in een poel van ellende'.

See also
Unless indicated otherwise, the text in this article is either based on Wikipedia article "Watertaal" or another language Wikipedia page thereof used under the terms of the GNU Free Documentation License; or on research by Jahsonic and friends. See Art and Popular Culture's copyright notice.

Personal tools